Reklama

W wolnej chwili

Karp pieczony na ruszcie z pikantnym sosem ogórkowym

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
1 sprawiony karp (1,5-1,7 kg)
3 surowe żółtka
sok z połowy cytryny
gałązki zielonej pietruszki
2 łyżki bułki tartej
sól, biały pieprz
łyżka roztopionego masła

Sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
2 średniej wielkości ogórki kiszone
1/3 szklanki soku z kiszonych ogórków
3 szklanki gęstej 18-procentowej śmietany
sól, pieprz, cukier

Wykonanie:
Umytą rybę wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Nacieramy wewnątrz i na zewnątrz żółtkami wymieszanymi z sokiem z cytryny i przyprawami. Do środka wkładamy natkę pietruszki. Całość obsypujemy bułką tartą. Układamy rybę na ruszcie w dobrze nagrzanym piekarniku. Po 15 minutach zrumienioną rybę odwracamy, polewamy masłem i dopiekamy. Układamy na półmisku, dzielimy na porcje i podajemy z sosem z ogórków.
Sos: ogórki kroimy w drobną kostkę, zlewamy do miseczki sok, który z nich wypływa. Z masła i mąki robimy zasmażkę, zaprawiamy ją sokiem z ogórków (gdy trzeba, dolewamy zimnej wody), dodajemy posiekane ogórki i gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2020-07-21 12:05

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Babcine słodkości

Niedziela Ogólnopolska 3/2020, str. 56

[ TEMATY ]

przepisy

adobe.stock.pl

Każdy z nas ma ulubione potrawy przygotowywane przez babcię. Myśląc o nich, czujemy zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego, szarlotki, smak konfitur czy rozpływających się w ustach faworków. Nie ma nic lepszego niż ciepły rogalik prosto z pieca, popijany słodkim kakao. Proponujemy wrócić pamięcią do błogich chwil naszego dzieciństwa i przypomnieć sobie przepisy na przysmaki, które robiły nasze babcie.
CZYTAJ DALEJ

Nabierzcie ducha i podnieście głowy, ponieważ zbliża się wasze odkupienie

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Łk 21, 20-28.

Czwartek, 27 listopada. Dzień Powszedni.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV przybył do stolicy Turcji

Leon XIV przybył do stolicy Turcji - Ankary. O godz. 12.30 czasu lokalnego samolot Airbus 330 włoskich linii lotniczych ITA z papieżem na pokładzie wylądował na międzynarodowym lotnisku Ankara/Esenboga. Papieska wizyta w Turcji od 27 do 30 listopada przebiega pod hasłem: „Jeden Pan, jedna wiara, jeden chrzest”. Papież przybył z okazji 1700. rocznicy Soboru w Nicei (dzisiejszy Iznik), podczas którego położono podwaliny pod ekumeniczne wyznanie wiary, a także udziału w obchodach prawosławnej uroczystość św. Andrzeja. Jest to pierwsza podróż zagraniczna papieża Prevosta.

Papieża powitał m. in. minister kultury tureckiego rządu, Mehmet Nuri Ersoy, nuncjusz apostolski w Turcji, Azerbejdżanie i Turkmenistanie, abp Marek Solczyński oraz przedstawiciele episkopatu Turcji (CET) z jej przewodniczącym abp Martin Kmetecem OFM Conv., arcybiskupem Izmiru.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję