Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Dyniowe przetwory

To jesienne warzywo ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Jest niskokaloryczne, za to zawiera dużo błonnika. Świetnie więc wpływa na naszą sylwetkę. Dziś prezentujemy przepisy na dietetyczne dżemy i musy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dżem z dyni i jabłek

SKŁADNIKI :
*1,5 kg miąższu dyni
*1 kg słodkich jabłek
*2 cytryny
*10 dag cukru
*kora cynamonu lub kawałek imbiru

Wykonanie:
1. Z jabłek zdejmij skórkę, usuń gniazda nasienne i ogonki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Miąższ dyni zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
3. Jabłka i dynię wymieszaj, gotuj w rondlu na małym ogniu pod przykryciem.
4. Po 20 min dodaj mały kawałek kory cynamonu lub kawałek imbiru o długości 2-3 cm. Gotuj przez 10 min.
5. Przez sitko wlej sok z cytryny, posłódź, wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 5 min, mieszając, aż cukier się rozpuści się. Wyjmij korę/imbir.
6. Wrzący dżem przełóż do słoików. Następnego dnia utrwal na zimę.
Dobra rada: jabłka można zastąpić pigwą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dżem z dyni z aronią

SKŁADNIKI :
*1 kg miąższu dyni
*1 kg aronii
*1 duża pomarańcza
*kilka łyżek wody
*1 szklanka cukru

Reklama

Wykonanie:
1. Owoce aronii umyj, osusz na sicie. Odrzuć ogonki.
2. Przebraną aronię wsyp do emaliowanej miski, drewnianą łyżką/pałką rozgnieć, wymieszaj z cukrem. Przykryj i pozostaw na minimum 4 godz., aby puściła sok.
3. Miąższ dyni zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do rondla, dodaj kilka łyżek wody (ilość wody zależy od soczystości dyni) i gotuj przez 20 min.
4. Dodaj aronię, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 20 min.
5. Przez sitko wlej sok z pomarańczy – gotuj, mieszając, przez 5 min.
6. Gotujący dżem przełóż do słoików. Następnego dnia utrwal na zimę przez gotowanie.

Mus z dyni i rokitnika

SKŁADNIKI:
*2 kg miąższu dyni
*1 i 1/2 szklanki jagód rokitnika
*1 pomarańcza
*20 dag cukru
*1/2-1 szklanki wody

Wykonanie:
1. Miąższ dyni zetrzyj na tarce, zasyp cukrem, przykryj i odstaw, aż puści sok.
2. Dynię przełóż do rondla, zalej wodą, przykryj i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj na małym ogniu przez 15 min, mieszając od czasu do czasu.
3. Jagody rokitnika delikatnie opłukaj na sicie, odrzuć ogonki. Rozgnieć je drewnianą łyżką w emaliowanej misce, dodaj do dyni i gotuj razem przez 20 min.
4. Przez sitko wlej sok z pomarańczy, dodaj cukier, wymieszaj i gotuj, aż cukier się rozpuści.
5. Zdejmij masę z gazu, lekko ostudź, a następnie przetrzyj przez sito.
6. Mus doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Szybko przełóż do słoików. Następnego dnia utrwal na zimę przez gotowanie.

Mus z dyni z żurawiną

SKŁADNIKI:
*2,5 kg dyni
*30 dag żurawiny
*20 dag cukru
*1szklanka wrzącej wody
*3 goździki

Wykonanie:
1. Owoce żurawiny umyj, osącz na sicie, rozgnieć drewnianą łyżką, aby puściły sok.
2. Dynię umyj, podziel na kawałki, usuń pestki i skórkę. Miąższ dyni pokrój w kostki o grubości 1-2 cm.
3. W rondlu rozpuść cukier w wodzie, dodaj dynię, przykryj. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu przez 35 min.
4. Do gotującej się dyni dodaj żurawinę z sokiem oraz goździki (lekko rozgniecione trzonkiem noża) i gotuj przez 10 min, stale mieszając.
5. Rondel zdejmij z ognia, ugotowaną dynię z żurawiną lekko ostudź. Wyjmij goździki, masę przetrzyj przez sito. Ponownie doprowadź do wrzenia i szybko przełóż do słoików. Następnego dnia utrwal na zimę przez gotowanie.

2024-10-22 13:24

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dostrzec krzyż. Nabożeństwo przebłagania za profanację krzyża

2025-11-10 09:07

[ TEMATY ]

abp Wacław Depo

Zawiercie

bierzmowanie

ekspiacja

Łukasz Lemiecha

– Odwoływanie się do Ducha Świętego jest koniecznością życia dla każdego człowieka bez wyjątku. Bez Niego nikt nie może wyznać wiary w Chrystusa – tymi słowami metropolita częstochowski abp Wacław Depo przywitał młodych, którzy wraz z rodzinami zgromadzili się 8 listopada na uroczystości bierzmowania w parafii św. Wojciecha w Zawierciu-Bzowie.

Wydarzenie miało podwójny charakter. Oprócz przyjęcia sakramentu bierzmowania wierni uczestniczyli w nabożeństwie przebłagania za profanację krzyża na pobliskiej Górze Rzędowej. Jak podkreślił ks. Dariusz Mielczarek, proboszcz parafii, celem modlitwy było nie tylko przeproszenie za ten czyn, lecz także wzbudzenie wierności krzyżowi i wdzięczności za dar odkupienia.
CZYTAJ DALEJ

Marcin Kwaśny uhonorowany za rolę św. Maksymiliana

2025-11-10 12:09

[ TEMATY ]

Marcin Kwaśny

Vatican Media

Marcin Kwaśny otrzymał nagrodę za najlepszą rolę męską podczas Międzynarodowego Festiwalu Filmów Religijnych w Terni. Aktor został doceniony za tytułową kreację w filmie „Triumf Serca”, który opowiada o ostatnich dniach życia św. Maksymiliana Marii Kolbego. „Dzięki niemu uczę się pokory i zawierzenia; tego, że sam niewiele mogę, ale z Bogiem mogę wszystko” - powiedział aktor w rozmowie z mediami watykańskimi.

Marcin Kwaśny dodał, że dla niego „aktorstwo jest zawodem z misją, a jeśli jest się osobą wierzącą to można to traktować jako narzędzie do ewangelizacji”. Sam wskazuje, że audiobooki, przy produkcji których użycza swego głosu, jak m.in. „Jezus z Nazaretu” Romana Brandstaettera, „Pasja” Katarzyny Emmerich czy najnowsze dzieło, przy którym pracuje – „O życiu Jezusa Chrystusa” bpa Fultona Sheena są tego doskonałym przykładem.
CZYTAJ DALEJ

Święto Niepodległości w Toruniu

2025-11-11 14:21

Renata Czerwińska.

- Polski nie ocalą ludzie zaślepieni egoizmem i małostkowością, ale ci, którzy kierują się sumieniem, którzy potrafią stanąć ramię w ramię i wspólnie się modlić – mówił bp Arkadiusz Okroj podczas Mszy św. za Ojczyznę w kościele garnizonowym.

W świątyni zgromadzili się kapłani, przedstawiciele Kościoła ewangelicko-augsburskiego oraz prawosławnego, harcerze, służby mundurowe, weterani, przedstawiciele władz miasta i samorządu oraz nauki, a przede wszystkim żołnierze i liczni wierni.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję