Reklama

Z naszej kuchni

Zimowe surówki

O tej porze roku zapotrzebowanie organizmu na zieleninę doskonale zaspokaja kapusta pekińska. Surówka, którą można przygotować w ciągu kilku minut, to nie tylko bardzo smaczny dodatek do potraw, ale prawdziwa "kopalnia zdrowia" dla organizmu.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczami

Przepis na dużą salaterkę

1 kapusta pekińska, 2 bezpestkowe pomarańcze, 2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki (może być mrożona).
Sos: 1 szklanka naturalnego jogurtu, 1/2 szklanki 12% śmietany, 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego, 2 łyżki utartego chrzanu, cukier, sól, świeżo mielony biały pieprz, 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy; mandarynki i listki selera naciowego do przybrania.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Przygotowanie rozpoczynamy od sosu. Jogurt i śmietanę ucieramy z oliwą, dodajemy chrzan, skórkę otartą z dokładnie wyszorowanej pod gorącą wodą pomarańczy, przyprawy. Sos powinien być lekko spieniony i mieć wyraźny, pikantny smak.
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, z pozostałych liści, jeśli trzeba, usuwamy grube nerwy liściowe, kroimy w paseczki i od razu łączymy z przygotowanym sosem. Obrane ze skórki i pozbawione białych błon pomarańcze rozdrabniamy, dodajemy do kapusty wraz z zieleniną - składniki łączymy, delikatnie mieszając.
Surówkę podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu, przybraną listkami selera naciowego i cząstkami mandarynek.

Surówka z kapusty pekińskiej z owocami

Przepis na dużą salaterkę

1 kapusta pekińska, 1 duże - lekko kwaskowe jabłko (mogą być 2 mniejsze), 1 duża, soczysta gruszka, 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich (bez pestek), 2 czerwone cebule, 1 kopiasta łyżka siekanego koperku (może być mrożony).
Sos: 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%, 4 łyżki naturalnego soku wyciśniętego z pomarańczy, cukier, sól, szczypta świeżo mielonego białego pieprzu, zielenina, 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy.

Przygotowanie rozpoczynamy od sosu. Z wyszorowanej pod gorącą wodą pomarańczy ocieramy skórkę, owoc kroimy na połowę, wyciskamy sok. Śmietanę łączymy z sokiem i przyprawami, mieszamy - sos powinien być lekko spieniony, pikantny w smaku.
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, a z pozostałych liści, gdy trzeba, usuwamy grube nerwy liściowe, kroimy w cienkie paseczki i od razu łączymy z przygotowanym sosem. Obrane ze skórek, pozbawione gniazd nasiennych jabłko i gruszkę kroimy w kostkę (owoców nie należy ścierać na tarce) i dodajemy do sosu, dokładnie mieszając, by jabłko nie ściemniało. Śliwki kroimy w paseczki, cebulę siekamy, dodajemy zieleninę, składniki ponownie łączymy i - gdy trzeba - doprawiamy do smaku.
Surówkę podajemy nie później jak 10 min po przygotowaniu, przybraną zieleniną.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

A cuda wciąż się dzieją

Polscy misjonarze – o. Zbigniew Strzałkowski i o. Michał Tomaszek – zostali zamordowani 9 sierpnia 1991 r. w Peru przez członków Sendero Luminoso (Świetlisty Szlak). Obydwaj zostali w 2015 r. beatyfikowani. Dekadę po tym wydarzeniu br. Jan Hruszowiec, franciszkanin, opowiada o tym, jakie jest obecnie zainteresowanie życiem polskich kapłanów w różnych krajach świata.

Krzysztof Tadej: W jakich okolicznościach dowiedziałeś się o śmierci o. Zbigniewa Strzałkowskiego i o. Michała Tomaszka?
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV zlikwidował Komisję ds. darowizn na rzecz Stolicy Apostolskiej

2025-12-04 13:05

[ TEMATY ]

Watykan

Leon XIV

Vatican Media

Ojciec Święty Leon XIV postanowił zlikwidować Komisję ds. darowizn na rzecz Stolicy Apostolskiej - poinformowało watykańskie Biuro Prasowe.

W myśl tej decyzji członkowie organu ustanowionego 11 lutego b.r. przez papieża Franciszka natychmiast ustępują ze swoich funkcji, a cały majątek należący obecnie do Komisji należy przeznaczyć na rzecz Stolicy Apostolskiej. Za rozstrzyganie kwestii, które mogą pozostać nierozwiązane odpowiedzialny będzie Sekretariat ds. Ekonomicznych. Powołana zostanie grupa robocza, której zadaniem będzie sformułowanie propozycji dotyczących ogólnej kwestii zbieraniem funduszy dla Stolicy Apostolskiej, wraz z określeniem odpowiedniej struktury. Rada do spraw Ekonomicznych zaproponuje nazwiska członków tej grupy, które zostaną przedłożone Ojcu Świętemu za pośrednictwem Sekretariatu Stanu. Decyzje te wchodzą w życie z dniem dzisiejszym.
CZYTAJ DALEJ

Niech w te święta nikt nie będzie głodny - Caritas rusza ze świąteczną zbiórką żywności “Tak. Pomagam"

2025-12-05 16:33

[ TEMATY ]

Caritas

mat. pras. Caritas AW

Caritas Polska zaprasza do udziału w zbiórce żywności „Tak, Pomagam!”, która odbędzie się 5 i 6 grudnia w sklepach w całej Polsce. Dotychczas, w 26 edycjach, zebrano blisko 8 500 ton żywności, która trafiła do około 1,5 miliona osób. W najbliższy piątek i sobotę, w blisko 2 tys. sklepów w całej Polsce, wolontariusze będą zbierać produkty o długim terminie przydatności do spożycia. Twoje wsparcie jest niezbędne, aby przygotować paczki świąteczne dla 50 tysięcy potrzebujących.

Niewidzialny dramat seniorów i codzienne dylematy
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję