Reklama

Nasze serce

Łatwiej zapobiegać niż leczyć

Niedziela Ogólnopolska 6/2007, str. 39

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

- Zapobieganie chorobom serca polega m.in. na właściwym odżywianiu się. Jaką dietę Pan poleca?

Reklama

Lek. med. Zbigniew Łebek, kardiolog, prezes Stowarzyszenia „Twoje serce” w Częstochowie: - Nie ma jednej cudownej diety, wiele przypadków trzeba rozpatrywać indywidualnie, ale obserwacje potwierdzają niezbicie podstawowy fakt, że im mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu w diecie - mięsa, masła, tłustych serów, ciast, śmietany - tym lepiej dla serca i układu krążenia. W trosce o serce powinniśmy przestrzegać kilku podstawowych zasad: 1. Bilansujmy dietę pod względem kaloryczności, tzn. zadbajmy, aby ilość kalorii spożywanych w ciągu doby była dostosowana do wieku, płci i aktywności fizycznej. 2. Planujmy posiłki wcześniej, już na etapie zakupów, kupując produkty zawierające jak najmniej tłuszczu i cholesterolu. 3. Pamiętajmy, że podstawą naszego żywienia w tzw. piramidzie żywieniowej powinny być produkty zbożowe, które powinny stanowić podstawę każdego posiłku, uzupełniajmy je warzywami i owocami, spożywanymi kilka razy dziennie. 4. Ograniczmy produkty pochodzenia zwierzęcego do jednego - najwyżej dwóch posiłków dziennie. 5. Dbajmy o to, by w naszej diecie znajdowała się duża ilość błonnika - warzywa, owoce, płatki owsiane i kukurydziane - który m.in. obniża poziom cholesterolu, przyspiesza przemianę materii, zmniejsza wchłanianie tłuszczów nasyconych z przewodu pokarmowego.

- Planowanie zdrowych posiłków już na etapie zakupów to niezmiernie ważna sprawa.

- Warto i trzeba zadawać sobie pytanie, czy to, co chcę kupić, będzie korzystne dla mojego zdrowia, a nie kierować się tylko upodobaniami czy ceną. Powinniśmy wybierać ciemne pieczywo i produkty zbożowe w różnych postaciach, np. płatki, kasze. Warto uwzględniać w diecie rośliny strączkowe: groch, fasolę i, oczywiście, dużo warzyw i owoców. Dietę dobrze jest wzbogacić w orzechy, nasiona dyni i słonecznika, a także w produkty zawierające tłuszcze nienasycone, które są głównie w oliwie z oliwek i oleju rzepakowym. Bardzo ważne jest spożywanie ryb morskich, przynajmniej raz w tygodniu, ale im częściej, tym lepiej. Można wzbogacić dietę o tzw. fitosterole, substancje roślinne obniżające poziom cholesterolu, które są zawarte w niektórych miękkich margarynach.

- Czy trudno jest przekonać pacjentów do zmiany nawyków żywieniowych?

- U osób starszych nawyki są silnym hamulcem, często pada argument, że kiedyś nie przestrzegano żadnych diet. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że starsze pokolenia nie korzystały z żywności wysoko przetworzonej, miały o wiele więcej wysiłku fizycznego i mniej stresów niż my. Dlatego dietę trzeba dostosować do obecnych warunków życia.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2007-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nowi Wikariusze Biskupi odebrali swoje dekrety

2025-12-17 16:48

[ TEMATY ]

wikariusz biskupi

M.S

W środę, 17 grudnia, arcybiskup Wacław DEPO, Metropolita Częstochowski, wręczył dekrety nowym Wikariuszom Biskupim.

Wikariuszem Biskupim ds. Przekazu Wiary, Nauczania i Wychowania Katolickiego został ks. kan. mgr. lic. Paweł WRÓBEL.
CZYTAJ DALEJ

Kalendarz Adwentowy: Łaska wpleciona w rodowód

2025-12-16 21:00

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

Karol Porwich/Niedziela

• Rdz 49, 1a. 2. 8-10 • Mt 1, 1-17
CZYTAJ DALEJ

Watykan: nowy arcybiskup Nowego Jorku

2025-12-18 12:51

[ TEMATY ]

Stany Zjednoczone

BP KEP

Ojciec Święty przyjął rezygnację arcybiskupa Nowego Jorku, 75-letniego kard. Timothy Dolana z pełnienia posługi arcybiskupa metropolity Nowego Jorku i mianował jego następcą 58-letiego biskupa Ronalda A. Hicksa, dotychczasowego biskupa diecezji Joliet w stanie Illinois - poinformowało Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej.

Arcybiskup Ronald Aldon Hicks urodził się 4 sierpnia 1967 r. w Harvey w stanie Illinois jako syn Ronalda i Roselee Hicks. Ma młodszego brata, Ricka. Dorastał w South Holland w stanie Illinois, gdzie uczęszczał do parafii św. Judy Apostoła i szkoły podstawowej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję