Reklama

Zdrowie

Szlachetne zdrowie

Zatrucia pokarmowe

Powodują liczne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, od łagodnych aż po zagrażające życiu. Jakie są ich objawy i jak sobie z nimi radzić?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Okres wylęgania tej choroby, zwłaszcza wywołanej przez toksyny bakteryjne, jest bardzo krótki: wynosi od kilku do kilkunastu godzin, maksymalnie do kilku dni. Podstawową cechą zatruć pokarmowych jest ich szybkie wystąpienie po spożyciu pokarmu, co pozwala na łatwe skojarzenie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego ze spożytym pokarmem.

Źródło choroby

Zatrucia pokarmowe są bardzo częste i zwykle mają łagodny przebieg, ale sporadycznie mogą być nawet śmiertelne. Przenoszą się drogą pokarmową, a źródłem choroby jest najczęściej żywność pochodzenia zwierzęcego lub zawierająca surowce zwierzęce (np. mleko lub jaja). Konsumentowi żywności trudno uniknąć zatrucia pokarmowego, ponieważ bezpośrednio przed posiłkiem zwykle nie może stwierdzić, czy dany produkt spożywczy lub napój jest bezpieczny, jako że obecność drobnoustrojów chorobotwórczych i ich toksyn nie musi wpływać na wygląd, smak i zapach żywności.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Toksyny i bakterie

Reklama

Zatrucie pokarmowe może dotyczyć jednej osoby lub grupy osób, jeżeli wszyscy spożywali te same skażone potrawy. Większość zatruć wywołują toksyny wytwarzane przez bakterie albo po prostu zbyt duża ilość bakterii zawarta w pokarmie. W odpowiednich warunkach (wilgotność, składniki odżywcze, temperatura i czas) z jednej bakterii mogą powstać miliony potomnych. Niektóre szczepy bakterii produkują toksyny podczas namnażania się. A zatem im więcej bakterii, tym większe ryzyko zatrucia pokarmowego. Te, które najczęściej wywołują zatrucia pokarmowe w opisany wyżej sposób, to Campylobacter, rzadziej patogenne szczepy Escherichia coli, Salmonella, Shigella, Listeria i laseczki Clostridium.

Objawy

Zatrucia pokarmowe powodują liczne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, od stosunkowo łagodnych po poważne, a nawet zagrażające życiu i wymagające hospitalizacji. Objawy pojawiają się dość gwałtownie, w krótkim czasie po spożyciu skażonego pokarmu, u zdrowych ludzi jednak równie szybko ustępują (samoistnie) — po kilku lub kilkunastu godzinach, rzadziej po kilku dniach. Do charakterystycznych objawów zatrucia pokarmowego zaliczamy: nudności i wymioty, biegunkę, silny ból brzucha, wzdęcia, stan podgorączkowy lub gorączkę. Inne objawy to m.in.: dreszcze, bóle mięśniowe, znaczne osłabienie, odwodnienie, krwawe stolce.

Co robić?

Reklama

Chociaż symptomy zatrucia pokarmowego mają tendencję do samoograniczania się, nie należy ich ignorować. Nawet zdrowe osoby mogą być narażone na powikłania po biegunce czy wymiotach. Do głównych konsekwencji zdrowotnych zaliczamy odwodnienie i zaburzenia elektrolitowe. U osób z chorobami przewlekłymi może dojść do zaostrzenia objawów. Dlatego też działania podejmowane przy zatruciu pokarmowym mają na celu przeciwdziałanie tym objawom, przede wszystkim odwodnieniu. Kiedy więc występuje u ciebie zatrucie pokarmowe, musisz pić możliwie jak najwięcej płynów – najlepiej małymi porcjami, ale często. Podstawę stanowią woda (mineralna lub przegotowana), a także słaba herbata lub napary ziołowe. Jeśli jesteś w stanie, zjedz lekkostrawny posiłek. Unikaj jednak surowych warzyw lub owoców, przypraw czy nabiału. Staraj się też możliwie jak najwięcej odpoczywać. Warto sięgnąć po elektrolity, które są dostępne w różnych formach: jako leki, saszetki, tabletki musujące itp. To najlepszy sposób na to, aby szybko uzupełnić niedobory, jakie w organizmie wywołuje biegunka. Elektrolity zmniejszają ryzyko odwodnienia organizmu i zaburzenia równowagi wodno-elektrolitowej, a także ograniczają nasilenie biegunki. Obok nich wskazane jest stosowanie środków łagodzących objawy zatrucia pokarmowego. Sprawdzą się leki rozkurczowe lub przeciwgorączkowe (jeśli występuje gorączka). W przypadku biegunki można zastosować węgiel aktywny, nifuroksazyd, loperamid.

Profilaktyka

• Zawsze dbaj o higienę rąk i żywności. Myj ręce przed jedzeniem i przygotowywaniem posiłków. Regularnie czyść sprzęty kuchenne i wnętrze lodówki. Zabezpieczaj żywność przed kontaktem z owadami i zwierzętami domowymi. Dokładnie myj owoce, warzywa i mięso – nawet przed gotowaniem. Unikaj żywności z niepewnych źródeł.

• Nie jedz surowego lub niedogotowanego/niedosmażonego mięsa, ryb, jaj, owoców morza.

• Nie zamrażaj ponownie rozmrożonej żywności.

• Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet w lodówce, i nie jedz nieświeżych przetworów.

• Zawsze wybieraj świeże produkty, szczególnie mięsne.

• Nie pij wody niewiadomego pochodzenia.

2025-10-07 15:19

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zrozumieć chorobę

Niedziela Ogólnopolska 24/2023, str. 46

[ TEMATY ]

zdrowie

Zdjęcia: Adobe Stock

Szacuje się, że częstotliwość występowania mózgowego porażenia dziecięcego w krajach europejskich to dwa przypadki na tysiąc urodzonych dzieci.

Anna Wyszyńska: Jakie są objawy mózgowego porażenia dziecięcego? Karolina Klusek: Trudno jest wymienić wszystkie. Mózgowe porażenie dziecięce to zbiór zaburzeń neurologicznych, narządu ruchu i postawy ciała, które są wynikiem uszkodzenia tkanki mózgowej na wczesnym etapie rozwoju. MPD może przybierać różne formy. Możemy mieć do czynienia z postacią czterokończynową, kiedy są zajęte wszystkie kończyny, albo z częściowym niedowładem kończyn. Podobnie może być w sferze mowy, jedno dziecko może mówić prawie normalnie, inne nie będzie mówić wcale. Pediatra czy neurolog dziecięcy są w stanie zaobserwować takie nieprawidłowości u kilkumiesięcznego dziecka. Oznacza to, że gdy dziecko jest regularnie poddawane kontrolom u pediatry, to lekarz jest w stanie rozpoznać MPD już u niemowlęcia. Wczesna diagnoza umożliwia szybkie rozpoczęcie terapii. Ponieważ tego rodzaju zaburzenia są często złożone, sprzężone, rodzaj terapii zależy od stopnia uszkodzenia. Najczęściej mamy do czynienia z nieprawidłowym rozwojem ruchowym i dlatego bardzo ważna jest fizjoterapia. Chodzi o to, by nie doprowadzić do pogłębiania się niepełnosprawności dziecka, do powstania deformacji kostnych i stawowych.
CZYTAJ DALEJ

Komunikat ws. reportażu "Ksiądz rektor i pani Emilia" wyemitowanego w TVN24

2025-11-26 10:33

[ TEMATY ]

komunikat

Red.

Publikujemy najnowszy komunikat archidiecezji warszawskiej ws. reportażu TVN24 - "Ksiądz rektor i pani Emilia".

Jak czytamy na stronie Superwizjera TVN24: Rektor katolickiego uniwersytetu w niejasnych okolicznościach został właścicielem mieszkania starszej, schorowanej kobiety, które może być warte nawet półtora miliona złotych. Mimo tego że, ksiądz rektor zobowiązał się do domowej opieki nad kobietą, ta od ponad roku przebywa w miejskim ośrodku opiekuńczym, który opłacany jest z jej własnej emerytury. Pikanterii sprawie dodaje fakt, że umowa pomiędzy księdzem a 88-letnią panią Emilią została podpisana za plecami jej rodziny i osób, które faktycznie sprawowały nad nią opiekę. Zignorowany został także spisany wcześniej testament. Czy kobieta jest świadoma swojej sytuacji i dlaczego to ksiądz, a nie rodzina, jako jedyny może decydować o jej przyszłości? O tym w reportażu Michała Fui "Ksiądz rektor i pani Emilia".
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV: Liban pokazuje, że chrześcijanie i muzułmanie mogą żyć razem

2025-12-03 21:02

Vatican News

Podczas lotu powrotnego z Bejrutu do Rzymu Papież został zapytany przez dziennikarzy m.in. o to, czy islam stanowi zagrożenie dla chrześcijańskiej tożsamości Zachodu. Papież odpowiedział, że lekcję w tej kwestii daje właśnie Liban.

Mikael Corre, dziennikarz francuskiej redakcji „La Croix”, przypomniał przesłanie Leona XIV o potrzebie budowania mostów między różnymi światami. „Niektórzy katolicy w Europie uważają, że islam jest zagrożeniem dla chrześcijańskiej tożsamości Zachodu. Czy mają rację, co chciałby im Ojciec Święty powiedzieć?” – zapytał dziennikarz.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję